OLIËN, HAAROLIËN, HAARPOROSITEIT – ALLES WAT JE MOET WETEN

OLIËN, HAAROLIËN, HAARPOROSITEIT - ALLES WAT JE MOET WETEN

Zorg jij voor je haar en besteed je veel aandacht aan de behandeling ervan?

Gebruik jij regelmatig haarconditioners, haarbalsems en haarmaskers maar je haar ziet er niet gezonder uit? Je krijgt het gevoel dat de producten meer kwaad dan goed doen?

Het gebeurt vaak dat onjuist gekozen cosmetica ofwel het haar bezwaren of kroezig maken. Slechts weinig cosmetica zullen goed voor de haarpuntjes zorgen – de meest kwetsbaren delen van onze lokken. Verder kunnen verkeerde shampoo’s de balans in de hoofdhuid verstoren. Als gevolg wordt het extreem droog of begint het overtollig talg te produceren, daarbij kan roos, jeuk of een allergie onstaan. Het is een veel voorkomend probleem door het feit dat de cosmetica synthetische ingrediënten bevatten die niet samenwerken met huidlipiden.

1. WAAROM OLIËN?

Natuurlijke oliën zijn de remedie voor zowel het haar een de hoofdhuid. Ze zijn mild voor de hoofdhuid en tegelijkertijd bieden ze regenererende en voedende eigenschappen. Ze worden verkregen uit planten, fruit of zaden. Natuurlijke oliën zijn niet nieuw – vrouwen gebruiken ze al jaren in haarverzorging. Echter, recentelijk begonnen oliën een opmars te maken in kapperssalons en op de planken van drogisterijen. De unieke kenmerken werden gewaardeerd door cosmeticabedrijven die graag haarverzorgingsproducten gebaseerd op natuurlijke oliën produceren en uitgeven.

2. HOE GEBRUIK JE OLIËN?

Met het gebruik van natuurlijke oliën kun je het zogenaamde haaroliën uitvoeren. De olie van jouw voorkeur moet worden aangebracht op het haar en na een gewenste periode worden uitgespoeld. Haaroliën is een zeer eenvoudige en comfortabele behandeling. Bovendien, door de verscheidenheid van methoden, is het ook een proces dat kan worden aangepast aan jouw voorkeuren, behoeften of jouw levensstijl. Indien je bijvoorbeeld gedurende de week geen tijd hebt voor een verfraaiende behandeling kun je simpelweg olie aanbrengen op jouw droge haar in de ochtend, voordat je het huis uit gaat.

3. WAT ZIJN DE METHODES VAN HAAROLIËN?

Het haar kan op veel verschillende manieren worden geoliet. Daarom creëren haarmaniakken voortdurend nieuwe methoden en schema’s die zijn afgesteld op de persoonlijke behoeften. Hieronde presenteren we de meest populaire en meest effectieve manieren voor haar oliën.

’s Nachts oliën – de olie moet worden aangebracht op het haar (droog of iets vochtig met water of een kruidenspoeling) en ’s nachts laten zitten. In de ochtend was je het simpelweg uit met een milde shampoo. Bovendien, wanneer je deze methode gebruikt, onthoud dan dat je het oliën niet alleen beperkt tot je haar maar ook de hoofdhuid meeneemt. Voer een massage van enkele minuten uit om de bloedcirculatie te stimuleren en om de follikels te ‘dwingen’ te werken. Echter, als je om de een of andere reden twijfels hebt over het wel of niet aanbrengen van olie op je hoofdhuid, kun je proberen…

…enkele uren oliën. Het wordt op dezelfde manier uitgevoerd als de vorige (olie op droog of vochtig haar, hoofdhuid, massage…), alleen verschilt de tijdsduur. Voor de eerste keer kun je de olie een uur laten zitten. De volgende keer verleng je de behandeling twee uur. Deze een-urige oliebehandeling kan worden uitgevoerd overdag, wanneer het jou het beste uitkomt. Echter, als het nog steeds moeilijk is om zo veel tijd te besteden aan haarverzorging, kun je kiezen voor…

…oliën voor het wassen. Als dit het geval is, zal een kwartier of halfuur genoeg zijn. Breng je olie aan op droog haar en laat het ongeveer 15 minuten zitten (maximaal 30 minuten) en was het uit. Zorg ervoor dat je een milde shampoo kiest en breng een balsem aan met natuurlijke ingrediënten. Daarbij is het een goed idee om deze tijd te gebruiken om een gezichtsmasker aan te brengen, een manicure te doen, scrubben, enz. Echter, als jouw schema het niet toelaat en je hebt alleen tijd voor een snelle wasbeurt…

…combineer je olie dan met een haarconditioner of haarbalsem, die je meestal gebruikt. Slechts 2 – 3 druppels olie zijn genoeg om tte mengen met de reguliere dosis van jouw favoriete conditioner. Op deze manier intensiveer je de effecten van jouw haarbalsem. Daarbij is het heel belangrijk dat de haarverzorgingsproducten alleen sporen van synthetische stoffen bevatten. Als je denkt dat jouw dunne haar een wat sterkere voeding nodig heeft, gebruik dan…

…olie op vochtig haar, na het wassen. Het zal werken als leave-in-conditioner. Echter, onthoud dat je het niet op de hoofdhuid aanbrengt, maar vanaf de middenlengte. De olie zal snel worden geabsorbeerd door vochtig haar. Als je jouw slierten gedurende de dag wilt beschermen en schade door styling wilt voorkomen, breng dan oliën aan…

…op droog haar voor het stylen. Dit zal jouw lokken beschermen, de glans verbeteren en styling vergemakkelijken. Voor dit type haaroliën heb je slechts een kleine hoeveelheid nodig (2-3 druppels). Olie in de vorm van een serum kan meerdere keren per dag worden aangebracht – wanneer je voelt dat jouw slierten hun weerbaarheid en glans hebben verloren.

4. HOE WAS JE DE OLIËN UIT?

Er bestaat een misvatting dat, vanwege het feit dat natuurlijke oliën vettig zijn (het zijn tenslotte oliën) zeer sterke reinigingsmiddelen nodig hebben om te worden uitgespoeld. Daarom kiezen veel vrouwen voor sterke, chemische producten voor het wassen van het haar. Dit is een grote fout.

Oliën – zoals stoffen uit de natuur – gebruiken geen chemische, comedogene stoffen. Bovendien vernietigen zulke cosmetica, door het grote aantal parabenen en synthetische ingrediënten, wat de oliën al hebben gerepareerd.

De oliën moeten worden gewassen met milde preparaties, vrij van kunstmatige ingrediënten, parabenen, stoffen zoals SLS, SLES. Het kan een natuurlijke, ecologische, organische shampoo zijn of een product dat speciaal is ontworpen voor kinderen.

De olie die je hebt gekozen is nogal dik en het is moeilijk om te verwijderen van het haar – grijp eerst een haarbalsem. Als je dit direct op de olie aanbrengt, zal het de olie verzachten en als gevolg wordt het gemakkelijker om te verwijderen met een shampoo.

5. WAT MOET JE VERMIJDEN TIJDENS HET OLIËN?

Alhoewel haaroliën een gemakkelijke procedure is, moet je onthouden dat je niet deze veel voorkomende fouten maakt. Bijvoorbeeld:

  • Gebruik niet te veel olie. Voor grondig oliën, inclusief de hoofdhuid, is 5 ml olie voldoende – dit is ongeveer een theelepel. Tijdens de applicatie op alleen de haarpuntjes gebruik je ongeveer 2-3 druppels.
  • Voor haaroliën gebruik je alleen natuurlijke oliën, koudgeperst, ongeraffineerd. Bakolie in de keuken of essentiële oliën zijn niet geschikt voor zulke behandelingen.
  • was het uit met een milde shampoo die geen synthetische ingrediënten, parabenen, reinigingsmiddelen zoals SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate) bevat.

6. WELKE OLIËN MOET JE KIEZEN?

Er is een grote verscheidenheid van oliën op de markt, dat is waarom we vaak verward raken en geen idee hebben welke we moeten kopen. De algemene regel, als het gaat om het kiezen van oliën, stelt dat zij moeten matchen aan de haarporositeit.

Oliën zijn stoffen gebaseerd op de inhoud van vetzuren. Hierdoor zijn zij zo kostbaar voor ons. Ze hebben een grote invloed op de processen in cellen, verbeteren deze en werken anti-ageing. Verder hebben vetzuren deeltjes van verschillende groottes. Daarom passen deeltjes van een bepaalde grote bij een bepaald type haar. Bovendien hebben vetzuren verschillende mogelijkheden om het haar te penetreren. We kunnen de volgende onderscheiden:

  • PENETRERENDE OLIËN – hebben kleine deeltjes en bestaan grotendeels uit verzadigde vetzuren. Zulke oliën zijn geschikt voor laag poreus haar.
  • SEMI-PENETRERENDE OLIËN -hebben mediumgrote deeltjes en bestaan uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren uit omega-7 en omega-9. Ze zijn geschikt voor medium poreus haar.
  • NIET-PENETRERENDE OLIËN -hebben grote deeltjes en bestaan voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren omega-3 en omega-6. Ze zijn geschikt voor hoog poreus haar.

Daarom, om de beste olie te kiezen, moet je eerst je haarporositeit controleren.

7. WAT IS HAARPOROSITEIT EN HOE BEHANDEL JE HET?

Natuurlijk kun je dit in het professionele kantoor van de tricholoog laten doen. Je kunt ook een eenvoudige microscoop gebruiken (misschien heeft jouw kind er een, of je nichtje, etc…) en bekijk je haar eens goed. Echter, je kunt ook een gemakkelijke test uitvoeren dat het onderdompelen van je haar in een kom water omvat.

Wat is het doel van deze test?

Haarporositeit wordt bepaald door de conditie van jouw cuticula – de buitenste laag van je lokken. Alle stoffen (inclusief gifstoffen, dampen, sigarettenrook) penetreren de cuticula naar het binnenste deel van jouw haar. Hoe hoger de porositeit, hoe meer beschadigd het haar is.

Hoe dicht of los de haarschubben zijn bepaalt welke soort deeltjes het best geschikt zijn. Daarom is het zo belangrijk om de porositeit van ons haar te kennen.

Om terug te komen op de ‘drijftest’: doe een haar in een kom gevuld met water. Zorg ervoor dat het haar schoon is en vrij van cosmetica, siliconen enz. Wacht ongeveer 5 – 10 minuten en controleer hoe diep jouw haar in gezonken.

Als jouw haar…

…nog op het oppervlak drijft, heb je LAAG POREUS haar.

…halverwege de kom is gezonken, heb je MEDIUM poreus haar.

…helemaal naar de bodem is gezonken, heeft jouw haar een HOGE POROSITEIT.

Deze kennis is uiterst belangrijk om de beste geschikte, natuurlijke olie te kiezen voor jouw haarverzorging.

De volgende lijst categoriseert de oliën voor elk specifieke type porositeit.

  • laag poreus haar – kies voor kokosolie, babassu-olie, palmolie,
  • medium poreus haar – kies voor macadamia, amandel, pinda, sesam, avocado en arganolie.
  • hoog poreus haar – koop zwart zaadolie, mais, lijnzaad, tarwekiem, druivenpitolie.

Dat was het.

Succes met jouw haaroliën!